Recepty thajské kuchyně
Thajská kuchyně je skutečně velmi jednoduchá a vzhledem k současné dostupnosti surovin a dalších ingrediencí se thajská jídla připravují po celém světě.
Kuchařská škola
Thajská jídla se připravují rychle a jednoduše – a přitom jsou velmi chutná.
Rýžová polévka
Jemná a velmi lahodná polévka z rýže je v Thajsku velmi častou snídaní. Má původ v Číně, ale postupně se rozšířila do všech oblastí jihovýchodní Asie. Doba přípravy je maximálně 10 minut.
V hrnci přivedete k varu 3 decilitry vody a přibližně 3 minuty v ní necháte vařit na malé kousky nakrájené kuřecí nebo rybí maso, část již uvařené rýže a malou celou chilli papričku. Pak do hrnce přidáte na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli, další část uvařené rýže, čerstvou jemně nasekanou nať petrželky, vše mírně opeříte a případně ještě dochutíte chilli kořením. Polévku necháte vařit další 3 minuty.
V pánvi krátce osmahnete nakrájenou cibuli, dáte ji do misek nebo talířů, přelijete ji uvařenou polévkou a servírujete…
Nam Prik – studená chilli omáčka
Omáčka, která se servíruje k většině thajských jídel, vhodná je především pro méně ostrá. Využijete ji ale i při klasickém českém grilování na vepřové nebo drůbeží maso. Připravíte ji za 10 minut. Suroviny jsou k dostání v prodejnách s exotickými potravinami i v supermarketech.
Suroviny
- lžička pasty z garnátů
- 8 sardelových řezů
- 5 chilli papriček
- 4 stroužky česneku
- lžička krystalového cukru
- 2 lžičky sojové omáčky
- lžička soli
- citronová šťáva
Postup
Stroužky česneku oloupete a prolisujete. Chilli papričky zbavíte semínek, opláchnete studenou vodou a na jemno je nasekáte. Sardelové řezy nakrájíte na malé kousky.
Pastu z garnátů, kousky sardelových řezů a chilli papriček, prolisovaný česnek a cukr rozmixujete v mixéru. Omáčku pak sojovou omáčkou, solí a citronovou šťávou dochutíte.