Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou

75 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
30 g
Sacharidy
129 g
Vláknina
54 g
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
  • 2
    Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
  • 3
    Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
  • 4
    Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
  • 5
    Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
  • 6
    Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
  • 7
    Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
  • 8
    Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.