Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou
75 min.
Ingredience
- 4kusyArtyčoky
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 2lžičkySůl
- Máslový krém
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 1lžíceMeduňka
- 1lžíceZakysaná smetana
- Zálivka vinaigretta
- 6lžicOcet vinný
- 2lžičkySůl
- 4lžíceOlej olivový
- 1lžíceHořčice
- 1lžíceMed včelí
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaCukr moučkový
- 1lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžíceBazalka
- 0,5lžícePetržel - nať
- 2kusyŠalotka
- 1lžíceKapary
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
30 g
Sacharidy
129 g
Vláknina
54 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 14 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
- 2Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
- 3Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
- 4Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
- 5Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
- 6Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
- 7Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
- 8Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.