Aspik se zajícem, žampiony a s brusinkovou omáčkou
80 min.
Ingredience
- brusinková omáčka
- 4lžičkyHořčice Dijonská
- 4lžíceKompot brusinkový
- vývar
- 1kusCibule
- 1,5decilitryVoda pitná
- 40gramůCeler bulvový
- 40gramůPetržel kořen
- 5kusůPepř černý celý
- 2lžíceVíno portské
- 2lžíceOcet vinný červený
- 1lžičkaTymián sušený
- 2lžičkySůl
- 4kusyJalovec
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceVíno madeira
- 4plátkyŽelatina
- 0,5kusPórek
- 750gramůZaječí kýta
- 2lžíceOlej olivový
- 125gramůŽampiony čerstvé
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 3stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
487 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
16 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
3 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Stehna ze zajíce omyjeme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.
- 2Mrkev, celer, petržel, cibuli a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Očištěné a omyté žampiony nakrájíme na plátky.
- 3V hrnci si rozpálíme olej a maso zprudka opečeme z každé strany dozlatova, přidáme k němu pokrájenou zeleninu, promícháme, přidáme sůl, tymián, jalovec, zalijeme 150 ml vody a dusíme pod pokličkou přibližně 40 minut.
- 4Namočíme si želatinu do studené vody. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vývar přecedíme do druhého hrnce, přivedeme k varu, dáme do něj pokrájené žampiony, které necháme přejít varem, sítkem je vybereme a vývar necháme chvíli zchladit. Pak do něj rozpustíme vymačkanou želatinu. Do tohoto vývaru přimícháme víno, ochutíme octem, solí a pepřem, už nevaříme.
- 5Maso ze zaječích stehen pokrájíme na kousky. Nádobu na aspik si vyložíme potravinářskou folií, naplníme ji masem a žampiony. Zalijeme vychladlým aspikem, zakryjeme fólií a necháme přes noc ztuhnout v chladničce.
- 6Omáčku si připravíme smícháním brusinkového kompotu se lžíci ostré hořčice.
- 7Druhý den aspik vyklopíme, nakrájíme a ke každé porci přidáme lžíci brusinkové omáčky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.