Baskická polévka z mořských plodů
70 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1kusPórek
- 1kusChilli paprička
- 2kusyBrambory
- 500gramůFilé rybí
- 1kusBobkový list
- 250mililitrůVíno bílé
- 400gramůRajčata
- 30mililitrůSherry brandy
- 1kusCeler - nať
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceOlej olivový
- 3stroužkyČesnek
- 300gramůMušle slávky
- 8kusůGarnát obecný
- 2lžíceCitronová šťáva
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžičkaSůl
- 60mililitrůProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
412 kcal
Bílkoviny
67 g
Tuky
5 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
6 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, pórek, česnek, celer a smažíme 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kostičky brambor a přilijeme 1500 ml studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 8 minut, dokud nebudou brambory zpola vařené. Přimícháme kosti a odřezky z rybího masa, bobkový list a vaříme 8 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Slijeme, ale vývar nevyléváme. Vyndáme rybí kosti, bobkový list a poté brambory se zeleninou rozmixujeme spolu s uchovaným vývarem na husté pyré.
- 2V jiném hrnci smícháme víno, brandy, krájená rajčata, protlak a přivedeme k varu. Přidáme černé mušle a vaříme pod pokličkou 3 minuty, dokud se neotevřou. Vyjmeme a zavřené vyhodíme.
- 3Tekutinu, v níž jsme mušle vařili, přilijeme k zeleninovému pyré. Ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, garnáty a vaříme při střední teplotě 8 minut.
- 4Na závěr přimícháme mušle s citrónovou šťávou a mírně prohřejeme. Dosolíme, přidáme chilli papričku a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme se smaženým chlebem a majonézou allioli.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.