Bažantí krémová polévka s jablky
110 min.
Ingredience
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1lžíceCeler - nať
- 2stroužkyČesnek
- 1kusMrkev kořen
- 1kilogramBažant obecný
- 2kusyBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 4kusyJalovec
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 150gramůAnglická slanina
- 1kusHrušky
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 1špetkaNové koření mleté
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 0,5lžíceMeduňka
- 3lžíceVíno jablečné
- 200gramůBažantí prsa
- 2kusyJablka
- 5lžicSmetana zakysaná 14%
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1076 kcal
Bílkoviny
88 g
Tuky
46 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
9 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.
- 2V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.
- 3Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.
- 4V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- 5Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.
- 6Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 7Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 8Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 9Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.