Beraní guláš se smetanou a fazolovými lusky
90 min.
Ingredience
- 800gramůSkopové výsekové
- 2lžíceSaturejka
- 4kusyCibule
- 1,5decilitrySmetana zakysaná15%
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůSádlo vepřové škvařené
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 5lžičekPaprika mletá pálivá
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 3decilitryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 1decilitrVíno bílé
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 300gramůFazolové lusky zelené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
769 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
66 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Maso odblaníme, zbavíme žilek, pořádně omyjeme, přelijeme horkým odvarem ze saturejky. Z masa odřežeme tuk, který pokrájíme na drobné kostičky.
- 2Očistíme a omyjeme cibule a mladé fazolové lusky. Cibuli pokrájíme nadrobno, lusky nakrájíme zešikma na kousky dlouhé přibližně 4 cm. V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku.
- 3V hrnci si vyškvaříme tuk (lůj) z masa. Pak přidáme sádlo a rozpálíme ho. Přidáme cibuli, zpěníme ji dozlatova, přimícháme sladkou a pálivou papriku a pepř. Papriku krátce osmažíme (jen aby se nám rozpustila), přidáme maso a vše zprudka orestujeme. Podlijeme 3 dl vody, přidáme sůl a dusíme pod poklicí 35-40 minut. Když je maso téměř měkké, přimícháme fazolové lusky a bobkový list. Dále dusíme přibližně 20 minut.
- 4Ke konci vaření přimícháme bílé víno, povaříme 1-2 minuty a za stálého míchání přilijeme smetanu. Krátce a pomalu (2 minuty) vaříme a odstavíme z plotny.
- 5Dochutíme solí, pokud chceme mít guláš pikantnější, přimícháme trošku octa.
- 6Beraní guláš podáváme horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.