Bramborová baba s kroupami
90 min.
Ingredience
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 2kusyCibule
- 600gramůBrambory
- 80gramůAnglická slanina
- 1lžičkaKmín celý
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kusVejce slepičí
- 2lžičkyMajoránka
- 2lžíceMouka polohrubá
- 4stroužkyČesnek
- 3lžíceSádlo vepřové škvařené
- 200gramůKroupy malé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
307 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
20 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Menší kroupy dobře promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme vodou (1.5 litru), přidáme 1 lžičku soli, celou oloupanou cibuli a vaříme asi 40 minut. Mezitím si oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na kostičky. Deset minut před koncem varu ke kroupám přidáme brambory a společně dovaříme doměkka. Přebytečnou vodu případně scedíme, uvařenou cibuli vyjmeme. Pokud brambory nejsou rozvařené, tak je vidličkou rozmačkáme.
- 2Očistíme si druhou cibuli s česnekem. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce vepřového sádla a cibuli, zpěníme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a společně restujeme necelou minutu.
- 3Do mísy k bramborům přidáme prolisovaný česnek, slaninu s cibulí, kmín, pepř, vejce, majoránku a sůl podle chuti. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Pečicí plech vytřeme 1 lžicí sádla a směs vložíme na plech.
- 4Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, přibližně 20-30 minut.
- 5Babu nakrájíme na porce a podáváme ji horkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.