Bramborová krémová polévka s hráškem
85 min.
Ingredience
- Polévka
- 300gramůBrambory
- 1,5decilitryBujón hovězí
- 1kusCibule
- 0,5lžíceSádlo škvařené
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaMajoránka
- 0,5lžičkaSůl
- 2stroužkyČesnek
- 1lžíceKerblík
- Vařený hrách
- 150gramůHrách loupaný
- 4decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaMajoránka
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
248 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
6 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Několik hodin před vařením polévky promyjeme loupaný žlutý hrách, dáme do hrnce s vodou (4 dl) a necháme nabobtnat. Potom jej v té samé vodě s 0.5 lžičkou soli a 0.5 lžičkou majoránky uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 45 minut.
- 2Mezitím oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme 1.5 dl bujónu a vaříme přibližně 20 minut doměkka.
- 3Uvařený hrách scedíme z přebytečné vody a dáme do mísy. Uvařené brambory vyjmeme sítem, přidáme je k hrachu a směs rozmixujeme na kaši, kterou rozmícháme ve vývaru a přivedeme znovu k varu.
- 4Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo s máslem a cibuli zpěníme. Přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme do polévky. Přidáme ještě 1 lžičku majoránky, dochutíme solí a pomalu vaříme 5-7 minut. Oloupaný a prolisovaný česnek s omytým, drobně pokrájeným kerblíkem zamícháme před dovařením do polévky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.