Bramborová polévka s houbami
70 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 3lžíceSýr Parmezán
- 1litrHovězí vývar základní
- 2lžíceOlej rostlinný
- 2kusyBrambory
- 30gramůHouby sušené
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceSherry brandy
- 2stroužkyČesnek
- 2plátkyChléb toastový
- 10gramůPetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
266 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
11 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Předem si namočíme sušené houby a připravíme klasický hovězí vývar, může být i z kostky.
- 2Nejprve si nakrájíme brambory na plátky a cibuli na proužky.
- 3Ve větším polévkovém hrnci rozpálíme rostlinný olej. Na něm pak zprudka orestujeme brambory, cibuli a dva stroužky prolisovaného česneku. Po pěti minutách restování přidáme do hrnce vývar, sušené houby a nakrájený řapíkatý celer.
- 4Necháme na prudkém ohni až do chvíle, kdy polévka začne vřít.
- 5Pak oheň stáhneme a na mírném ohni a pod pokličkou vaříme ještě dalších 20 minut. Minutu před ukončením vaření přidáme brandy.
- 6Před servírováním stačí polévku jen dochutit solí a pepřem.
- 7K polévce se skvěle hodí tousty. Ty připravíme tak, že na plech dáme toustový chléb překrojený vždy na dva trojúhelníky, potřeme máslem a posypeme parmezánem. Pečeme pár minut v rozehřáté troubě dozlatova.
- 8V nahřátých miskách polévku ozdobíme petrželkou a trojúhelníčky sýrových toustů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.