Bramborová terina se zeleninou
60 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 700gramůZelí hlávkové bílé
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 1kusPaprika červená
- 2kusyPaprika žlutá
- 250gramůRajčata Cherry
- 1lžíceOregano čerstvé
- 3lžíceOlej olivový
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 2lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 200mililitrůMléko polotučné
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
22 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
10 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme, oloupeme a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Zelí omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, které blanšírujeme v horkém zeleninovém vývaru asi 5 minut. Poté zelné listy vyjmeme a necháme okapat.
- 2Papriku omyjeme, očistíme, zbavíme jader a nakrájíme na slabé proužky. Cherry rajčátka omyjeme a překrojíme napůl.
- 3Oregano omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia.
- 4Na pánvi rozpálíme olej a papriku s rajčátky a oreganem na něm podusíme, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
- 5Horké brambory najemno nastrouháme, přimícháme horké mléko, smetanu a sýr. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku.
- 6Formu na teriny vymažeme máslem a vyložíme listy zelí tak, aby vyčnívaly přes kraje formy.
- 7Formu naplníme bramborovou směsí a zeleninou tak, aby zelenina byla úplně překrytá bramborovou směsí. Bramborovou směs pak zakryjeme zelnými listy a nakonec alobalem.
- 8Terinu dáme péct do trouby na 20 minut. Asi 10 minut před dopečením alobal odstraníme a terinu zapečeme. Po upečení ji nakrájíme na plátky a servírujeme na připravené talíře.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.