Bramborová zelná polévka - zelounka
60 min.
Ingredience
- 400gramůBrambory
- 1kusCibule
- 250gramůKlobása vepřová
- 2,5litryVoda pitná
- 1lžičkaKmín drcený
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceSádlo škvařené
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 400gramůZelí kysané
- 2,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 3lžičkyCukr krupice
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
540 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
42 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.
- 2Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.
- 3V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).
- 4Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.