Bramborové kroketky s petrželkou
60 min.
Ingredience
- Na obalení a smažení
- Těsto
- 500gramůBrambory
- 6decilitrůVoda pitná
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 5lžicPetržel - nať
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2špetkyPepř bílý
- 2kusyVejce slepičí
- 100lžicStrouhanka
- 1špetkaKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1028 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
35 g
Sacharidy
147 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a uvaříme ve vodě neloupané, ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, uvařené scedíme a necháme trochu vychladnout. Poté je oloupeme a ještě teplé nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
- 2V misce si utřeme 2,5 lžíce másla s půl lžičkou soli do pěny. Omyjeme petrželovou nať, velmi drobně ji pokrájíme a přidáme k bramborům. Ještě vsypeme špetku muškátového oříšku, 2 špetky bílého pepře, 3 žloutky, 0,5 lžičky soli, utřené máslo a 6 lžic strouhanky, špetku kypřícího prášku do pečiva, směs dobře propracujeme. Tři bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do bramborového těsta. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme o 1 - 2 lžíce strouhanky více.
- 3Do mísy nasypeme 100 g strouhanky. Ve druhé misce vyšleháme 2 vejce se 2 špetkami soli. Z těsta vytvoříme kuličky, velké přibližně jako vlašský ořech. Obalíme je ve vajíčku a ve strouhance.
- 4V pánvi rozpálíme olej s máslem. Malé kuličky (kroketky) osmažíme z každé strany do zlatova. Poté je vyjmeme sítkem, dáme na papírovou utěrku okapat a hned horké podáváme jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.