Bramborový gratin dauphinois s houbami
80 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 2kusyPórek
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 200gramůCréme fraiche
- 2lžíceSýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 1stroužekČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
525 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
29 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
9 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a omyjeme brambory a nastrouháme na tenké plátky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Žampiony rovněž očistíme a nakrájíme na plátky.
- 2Troubu rozpálíme na 180 °C. Zapékací formu vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vymastíme máslem. Brambory promícháme s pórkem, ochutíme solí, pepřem a muškátem a navrstvíme do formy. Navrch dáme houby.
- 3Mléko smícháme s creme fraiche, osolíme, opepříme a přelijeme jím houby. Posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe vločkami ze zbylého másla a pečeme cca 1 hodinu. Brambory musí být měkké a povrch gratinu zhnědnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.