Bramborový gratin se sýrem
90 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 900gramůBrambory
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 600mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 125gramůSýr Gruyére
- 2kusyAnčovička - filety
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
873 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
72 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
6 g
Cukr
159 mg
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
- 2V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.
- 3Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.
- 410 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.
- 5Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.