Brambory zapečené v sýrové omáčce
60 min.

Ingredience
- 2,5kilogramyBrambory
- 3litryVoda pitná
- Na omáčku
- 2kusyBujón zeleninový
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 100gramůCibule
- 80gramůMáslo čerstvé
- 400mililitrůMouka pšeničná hladká
- 100gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,25lžičkaSůl
- 0,5lžičkaSýr Ementál (Primátor)
- Na posypání
- 50gramůSýr Parmezán
- 1lžícePažitka
- Na vymazání
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2622 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
240 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
11 g
Cukr
810 mg
Postup přípravy
- 1V 1.5l vody vaříme 10 minut zeleninový bujón, malé brambory ve slupce zalijeme vroucí vodou a uvaříme zhruba 20 minut do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout, ementál a parmazán jemně nastrouháme, pažitku nasekáme nadrobno, cibuli nakrájíme nadrobno.
- 2Uvařené brambory oloupeme a rozpůlíme.
- 3Na másle v rendlíku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Poté zašleháme smetanu a zeleninový vývar a povaříme alespoň deset minut. Stáhneme z plamene a necháme omáčku za občasného míchání zchladnout. Do omáčky vmícháme nastrouhaný ementál, sůl a pepř.
- 4Zapékací mísu, kterou jsme vymazali máslem, poklademe bramborami, přelijeme sýrovou omáčkou a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba čtvrt hodiny. Před koncem pečení posypeme brambory parmazánem a dopečeme. Ihned podáváme posypané pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.