Bujon s čekankou a šunkou
100 min.

Ingredience
- 100gramůRýže dlouhozrnná
- 150gramůŠunka dušená
- 200gramůRukola
- 150gramůČekanka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 2kusyŠalotka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 1,5litryVoda pitná
- 300gramůPórek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
451 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
18 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Vepřovou šunku nakrájíme na nudličky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky. Omytou čekanku pokrájíme na nudličky.
- 2V hrnci na másle pokrájenou šunku restujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme a chviličku (1-2 minuty) podusíme.
- 3Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme čekanku a pomalu vaříme jen 4-5 minut. Doložíme uvařenou dlouhozrnnou rýži, dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme.
- 4Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 5Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 6Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 7V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 8Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 9Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk, a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.