Bujon s endivii
97 min.
Ingredience
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyCibulka jarní
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaKopr čerstvý
- 200gramůŠtěrbák zahradní
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
299 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
14 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Salát Endivie (štěrbák) omyjeme a pokrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
- 2V hrnci na rozpuštěném másle cibulku se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme jen 2-3 minuty.
- 3Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme.
- 4Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 5Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 6Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 7V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 8Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 9Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.