Bujon s Endivii a chřestem
110 min.
Ingredience
- 150gramůChřest sterilovaný
- 0,5lžíceŘeřicha
- 100gramůŠunka krůtí
- 1kusCibule
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 2centilitryGin
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžícePetržel kudrnka
- 100gramůPrsa krůtí uzená
- 200gramůŠtěrbák zahradní
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
23 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Kopr, řeřichu a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Uzené krůtí prsa s krůtí šunkou nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut.
- 3V pánvi si rozpustíme máslo a cibuli se salátem krátce podusíme. Dusíme jen 2-3 minuty.
- 4Salát s cibulí přidáme do bujonu a pomalu vaříme jen 2-3 minuty.
- 5Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme chřest, bylinky, necháme přejít varem a podáváme.
- 6Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 8Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 9V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 10Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 11Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.