Bylinková polévka s hlívou a pórkem
105 min.
Ingredience
- 200gramůPórek
- 1lžíceŘeřicha
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaEstragon
- 200gramůHlíva ústřičná
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 1,5lžičkySůl mořská
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2špetkyCukr krupice
- 5lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceZakysaná smetana
- 4špetkyPaprika mletá sladká
- Bujon z hub [30579]
- 200gramůMrkev kořen
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 2kusyČesnek
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
586 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
31 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
12 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a drobně pokrájíme bylinky, které podporují trávení: 1/2 lžičky estragonu a 1 lžíci řeřichy.
- 2Očistíme, omyjeme pórek a hlívu ústřičnou. Pórek pokrájíme na kolečka, hlívu na proužky.
- 33 vejce uvaříme natvrdo (8 -10 minut). Vejce pak oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- 4V hrnci na rozpuštěném másle zpěníme pórek, přidáme bylinky s hlívou, promícháme a dusíme přibližně 3 -5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, dochutíme solí, cukrem a pepřem a pomalu vaříme 6 – 10 minut.
- 5V hrnečku smícháme sladkou a zakysanou smetanu a opatrně směs vmícháme do polévky.
- 6Porce polévky posypeme pokrájenými vajíčky a špetkou sladké papriky.
- 7Bujon z hub [30579]:
- 8Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 9Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 10Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 11Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 12Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 13Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.