Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem

135 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
633 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
23 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme slepičí bujon. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Celou cibuli očistíme a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a přidáme i s cibulí ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  • 2
    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
  • 3
    Když je maso měkké, vývar scedíme. Tento čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
  • 4
    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
  • 5
    Petrželovou nať, bazalku a estragon omyjeme a nadrobno nakrájíme.
  • 6
    V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, dáme do něj promytou předvařenou rýži a zelený hrášek a vaříme 5-8 minut. Do polévky přidáme připravené bylinky a vaříme přibližně 2 minuty. Dochutíme bílým pepřem a solí.
  • 7
    Připravíme si ztracená vejce: do vroucí osolené vody (když jsou ve vodě drobné bublinky; voda nesmí vřít divokým varem) přidáme 1 lžíci octa. Do hrnečku vyklepneme jedno vejce. Lžící rozmícháme vodu tak, abychom uprostřed vytvořili vír. Do středu víru vylijeme z hrnečku vejce a vaříme asi 3 minuty, až se bílek bude postupně zatahovat kolem žloutku, který nakonec zůstává skrytý v bílku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a odložíme do hlubokého talíře. Tento postup opakujeme ještě třikrát. Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.