Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem
135 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceBazalka
- 2kusyCibule
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžícePetržel - nať
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1litrVoda pitná
- 100gramůPetržel kořen
- 150gramůPórek
- 3lžičkySůl
- 1lžíceCeler - nať
- 2,5decilitryVíno bílé
- ztracená vejce
- 4kusyVejce slepičí
- 1litrVoda pitná
- 3lžičkySůl
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1lžičkaEstragon
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaPetržel - nať
- 0,33lžičkaPepř bílý celý
- 1hrstRýže předvařená (parboiled)
- 1hrstHrášek
- 3špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
633 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
23 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Připravíme slepičí bujon. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Celou cibuli očistíme a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a přidáme i s cibulí ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 2Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 3Když je maso měkké, vývar scedíme. Tento čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 4Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
- 5Petrželovou nať, bazalku a estragon omyjeme a nadrobno nakrájíme.
- 6V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, dáme do něj promytou předvařenou rýži a zelený hrášek a vaříme 5-8 minut. Do polévky přidáme připravené bylinky a vaříme přibližně 2 minuty. Dochutíme bílým pepřem a solí.
- 7Připravíme si ztracená vejce: do vroucí osolené vody (když jsou ve vodě drobné bublinky; voda nesmí vřít divokým varem) přidáme 1 lžíci octa. Do hrnečku vyklepneme jedno vejce. Lžící rozmícháme vodu tak, abychom uprostřed vytvořili vír. Do středu víru vylijeme z hrnečku vejce a vaříme asi 3 minuty, až se bílek bude postupně zatahovat kolem žloutku, který nakonec zůstává skrytý v bílku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a odložíme do hlubokého talíře. Tento postup opakujeme ještě třikrát. Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.