Cassoulet
225 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1litrVoda pitná
- 170gramůFazole bílé
- 1lžíceOlej olivový
- 150gramůKlobása vepřová
- 120gramůSlanina vepřová
- 2kusyKachní stehna
- 2kusyTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 200gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 100mililitrůVíno bílé
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2stroužkyČesnek
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 0,5kusBageta
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
833 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
41 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
13 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat.
- 2V pánvi na olivovém oleji opékáme klobásky za občasného obracení asi 7 minut. Vyjmeme je a necháme stranou.
- 3Do pánve vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, opečeme ji, vyjmeme a dáme ke klobáskám.
- 4V pánvi zlehka smažíme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev asi 10 minut. Přidáme větší část rozdrceného česneku a ještě krátce osmahneme.
- 5Očištěná a omytá kachní stehna ze všech stran propícháme, vložíme do kastrolu nebo pekáče a pečeme v troubě při 220 stupních Celsia asi 30 minut. Sádlo po pečení uchováme.
- 6Do kastrolu navrstvíme polovinu fazolí, cibuli, mrkev, klobásy, slaninu a stehna. Přikryjeme zbylými fazolemi, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a opepříme.
- 7Rajčatový protlak rozmícháme ve 450ml vody, vmícháme rajčata, víno a směs nalijeme na fazole.
- 8Pokrm dusíme pod pokličkou v troubě při 140 stupních Celsia asi 3 hodiny. Podle potřeby podléváme trochou vody.
- 9Střídku z bagety rozdrobíme, rozmixujeme se zbylým česnekem a osmažíme na 2 lžících vypečeného sádla dozlatova. Necháme odstát na papírové utěrce a promícháme s nasekanou petrželkou.
- 10Cassoulet vyjmeme z trouby, promícháme a posypeme strouhankovou směsí.