Cibulová polévka s baby karotkou a sýrem
105 min.
Ingredience
- 300gramůCibulka jarní
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůKarotka baby
- 100gramůHrášek mražený
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 100gramůGouda
- 1špetkaKoriandr mletý
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
416 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
20 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Jarní cibulku (převážně bílou část) očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Petrželku kudrnku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- 2V hrnci na rozpáleném oleji s máslem cibuli podusíme, pak přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, přidáme promytou mraženou baby karotku s mraženým hráškem a pomalu vaříme přibližně 6 minut. Polévku dochutíme solí, mletým koriandrem a bílým pepřem.
- 3Tvrdý sýr Goudu nastrouháme, každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme lístkem petrželky a podáváme.
- 4Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 5Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 6Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 7V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 8Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 9Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.