Čočková polévka s játry

155 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1007 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
29 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Den předem namočíme přebranou čočku do studené vody.
  • 2
    Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a česnek.
  • 3
    Druhý den čočku scedíme a dáme vařit do 1 litru husího bujonu, přidáme zeleninu, sůl (1 lžička), černý pepř, majoránku a vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 lžíce portského vína.
  • 4
    Omytá husí játra pokrájíme na nudličky. Prorostlou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi rozpustíme, přidáme játra a vše restujeme dozlatova. Nakonec játra ochutíme solí a citronovým pepřem. Před podáváním z polévky vyjmeme cibuli s česnekem.
  • 5
    Slaninu s játry rozdělíme do talířů, zalijeme čočkovou polévkou a podáváme.
  • 6
    Husí bujon [29083]:
  • 7
    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
  • 8
    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
  • 9
    V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
  • 10
    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
  • 11
    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.