Čočková polévka s játry
155 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 3kusyJalovec
- 2lžíceCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 800gramůHusí drůbky
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 200gramůČočka červená
- 2kusyCibule
- 1lžičkaSůl
- 1gramMrkev kořen
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMajoránka
- 2lžíceVíno portské
- 300gramůJátra husí
- 100gramůAnglická slanina
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1007 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
29 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Den předem namočíme přebranou čočku do studené vody.
- 2Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a česnek.
- 3Druhý den čočku scedíme a dáme vařit do 1 litru husího bujonu, přidáme zeleninu, sůl (1 lžička), černý pepř, majoránku a vaříme 20 minut. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 lžíce portského vína.
- 4Omytá husí játra pokrájíme na nudličky. Prorostlou slaninu pokrájíme na tenké proužky a v pánvi rozpustíme, přidáme játra a vše restujeme dozlatova. Nakonec játra ochutíme solí a citronovým pepřem. Před podáváním z polévky vyjmeme cibuli s česnekem.
- 5Slaninu s játry rozdělíme do talířů, zalijeme čočkovou polévkou a podáváme.
- 6Husí bujon [29083]:
- 7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
- 8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
- 9V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
- 10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
- 11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo vývar použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.