Dort z brambor
75 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyBrambory
- 3kusyPórek
- 6kusůŠalotka
- 1hrstPetržel - nať
- 10dekagramůSýr Parmezán
- 1hrstTymián čerstvý
- 2lžíceOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
462 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
7 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
10 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme a také pokrájíme na kolečka, šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno, na jemno sekáme petrželovou nať. Parmezán nastrouháme.
- 2Do hluboké formy na pečení dáme mastnou fólii. Na pánvi rozpálíme olej a na něm přibližně 15 minut smažíme pórek, šalotky i tymián dokud nezměknou a nemají zlatavý nádech. Pak přidáme petrželovou nať, podle chuti osolíme a opepříme.
- 3Přibližně polovinu bramborových koleček naskládáme na dno formy, na ně dáme třetinu smažené pórkové směsi. Vložíme další vrstvu brambor, na ně opět směs a tak pokračujeme až do vyčerpání připravených surovin. Zcela nahoře musí být brambory.
- 4Vše zalijeme smetanou, na ni nasypeme nastrouhaný Parmezán smíchaný s paprikou.
- 5Pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 40 minut, dokud brambory nezměknou. Posléze necháme 5 minut zchadnout a ještě teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.