Dušená čočka s mangoldem, tuřínem a ravioly
105 min.
Ingredience
- 130gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyVejce slepičí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceSůl
- 150gramůČočka zelená Puy
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 2kusyTuřín
- 250gramůMangold
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPórek
- 2kusyŠalotka
- 100mililitrůVíno bílé
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 50mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 80gramůMáslo čerstvé
- 3lžícePetržel - nať
- 80gramůSýr Parmezán
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaVoda pitná
- 4lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
902 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
44 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
12 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme těsto na ravioly. Do nádoby hnětače nasypeme mouku, rozklepneme 1 vejce, přidáme 2 žloutky, špetku soli a lžíci olivového oleje, hnětač spustíme a umícháme těsto. To pak přemístíme na pomoučený vál a ručně ho hněteme ještě 15 minut, pak ho necháme 1-2 hodiny v ledničce odpočinout.
- 2Druhý den připravíme čočku se zeleninou a omáčku. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme čočku puy a svazek bylinek a vaříme 15- 20 minut, až čočka změkne. Potom vezmeme tuříny a dáme je vařit na 4-5 minut do osolené vody. Povařené oloupeme a nakrájíme na osminy. U mangoldu oddělíme listy od řapíků, řapíky pokrájíme na 1 cm kostky, listy natrháme a v osolené vodě povaříme 1-2 minuty. Pórek s oloupanou mrkví nakrájíme na kostičky, na lžíci olivového oleje je opečeme doměkka a osolíme.
- 3Z čočky vyjmeme svazek bylinek a zamícháme do ní zeleninu.
- 4Oloupané nadrobno nakrájené malé šalotky opečeme na lžíci olivového oleje doměkka, podlijeme je suchým bílým vínem a vaříme, až se odpaří většina tekutiny. Přilijeme půl litru zeleninového vývaru, zvýšíme teplotu, svaříme vše na polovinu a potom zašleháme šlehačku a máslu. Hotovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
- 5Ze svazku petrželové natě otrháme lístky, část odložíme, zbytek krátce povaříme a ochladíme. Vymačkáme vodu a třeme je s jednou lžící olivového oleje a s nadrobno nastrouhaným parmezánem. Z utřené hmoty uhněteme 8 kuliček, které dáme do chladničky ztuhnout.
- 6Rozšleháme jedno vejce se lžičkou studené vody. Z těsta vyválíme tenké placky, z kterých vykrájíme 16 čtverců o velikosti cca 5x5 cm. Polovinu čtverců potřeme rozšlehaným vejcem, na střed každého dáme sýrovou kuličku a přikryjeme nepotřenými čtverci. Okraje pevně stiskneme k sobě a hotové ravioly dáme do vařící osolené vody se lžící olivového oleje. Vaříme je půl minuty, ihned drátěnou naběračkou vyjmeme a dáme ochladit do ledové vody. Před podáváním ravioly 2,5 minuty ohřejeme ve vařící vodě.
- 7Čočku se zeleninou a ravioly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme ozdobené odloženými lístky petržele.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.