Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou
140 min.
Ingredience
- 750gramůJehněčí krkovice
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkySůl
- 3stroužkyČesnek
- 500gramůKarotka
- 3lžícePetržel - nať
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceOlej olivový
- 1gramTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 1,5litryVoda pitná
- 55gramůSádlo škvařené
- 2lžíceProtlak rajčatový
- Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1kusKuřecí skelety
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 1kusMrkev kořen
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1kusPórek
- 1kusTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
939 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
55 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
10 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku.
- 2Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku.
- 3120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou.
- 4Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou.
- 6Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
- 7Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
- 8Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
- 9Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
- 10Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.