Dýňová krémová polévka
110 min.
Ingredience
- 600gramůDýně
- 2kusyŠalotka
- 2lžíceOlej olivový
- 1,5lžičkySůl
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžíceKopr čerstvý
- 0,5lžičkaNakládaný zelený pepř
- 0,5lžíceOcet jablečný
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1196 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
15 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř.
- 2V hrnci na rozpáleném oleji podusíme cibuli s dýní, přimícháme pepř a 1/2 lžíce jablečného octa. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme 5-6 minut. Polévku dochutíme solí, přimícháme 1 dl smetany a dochutíme cukrem.
- 3Každou porci posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme.
- 4Bujon z holoubat [30620]:
- 5Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 6V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 7Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 8Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 9Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 10Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.