Francouzská polévka s rajčaty a nudlemi
155 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusMrkev kořen
- 0,5litrVoda pitná
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- vlasové nudle
- 100gramůNudle vaječné
- 0,5litrVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůRajčata Cherry
- 100gramůFazolové lusky zelené
- 0,5špetkaSůl
- 1lžíceKerblík
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
531 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
17 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Cherry rajčata omyjeme a pokrájíme na čtvrtky. Mladé fazolové lusky očistíme, odkrojíme konce od stopek a omyjeme.
- 2V hrnci si přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme fazolové lusky, pomalu vaříme a po 5 minutách přidáme pokrájená rajčata. vaříme přibližně dalších 5 minut do změknutí lusek. Polévku dochutíme solí a pepřem.
- 3100 g vlasových nudlí uvaříme v mírně osolené vodě (podle návodu) v menším hrnci zvlášť. Uvařenou těstovinu scedíme, propláchneme studenou vodou a odložíme do misky. Tímto způsobem zachováme hovězí vývar čistý.
- 4Kerblík omyjeme, otrháme lístky a těsně před dovařením ho přidáme i s uvařenými nudlemi do polévky a podáváme.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.