Francouzské kuře na víně
110 min.
Ingredience
- 4špetkySůl
- 4špetkyPepř černý mletý
- 150gramůAnglická slanina
- 12kusůŠalotka
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 130gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2centilitryMartell cognac
- 500mililitrůVíno červené
- 500mililitrůVývar drůbeží
- 1stroužekČesnek
- 50gramůPetržel - nať
- 50gramůTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 8krajícůChléb toastový
- 1,5kilogramyKuře
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2202 kcal
Bílkoviny
105 g
Tuky
108 g
Sacharidy
154 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou.
- 2Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
- 3Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou.
- 4Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme.
- 5Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list.
- 6Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut.
- 7Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle.
- 8Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla.
- 9Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme.
- 10Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.