Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba
45 min.
Ingredience
- Grilované makrely
- 4kusyMakrela obecná
- 4kusyČesnek
- 2lžičkyKmín drcený
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř 4 barev
- 3lžíceRozmarýn čerstvý
- 1kusCitrony
- Salát z Elby
- 1lžíceBazalka
- 1kusCuketa
- 1kusLilek
- 1lžíceOlej olivový extra panenský
- 1kusPaprika červená
- 1kusPaprika oranžová
- 2špetkyPepř bílý
- 2lžícePetržel hladkolistá
- 4kusyRajčata
- 2lžičkySůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1kusCitrony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
792 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
44 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
8 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky neošetřených citrónů nastrouháme kůru.
- 2Makrely nejdříve potřeme rozetřeným česnekem, posypeme je mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rozmarýnem. Vložíme je na kůží na rozpálený gril a grilujeme je pouze z jedné strany přibližně 5-7 minut.
- 3Ke grilovaným makrelám podáváme salát z Elby: připravíme ho pouze z čerstvé zeleniny. Očistíme a omyjeme 2 barevné papriky, 4 zralá rajčata, menší cuketu, lilek, červenou cibuli a 2 malé šalotky. Vše pokrájíme na větší kostičky a proužky. Snítky bazalky a petrželové natě omyjeme, lístky si odložíme do misky. Omytý citrón (chemicky neošetřeného) osušíme a nastrouháme z něj kůru.
- 4V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm začneme restovat cibuli, po chvíli přidáme papriky, pak cuketu, lilek a nakonec rajčata. Často směs v průběhu restování promícháme, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a restujeme doměkka. Nakonec přidáme bylinky, přimícháme citrónovou kůru a pokapeme olivovým olejem. Salát servírujeme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.