Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou
45 min.
Ingredience
- 2stroužkyČesnek
- 4lžíceOlej olivový
- 2lžíceCitronová šťáva
- 800gramůTreska skvrnitá
- 50gramůSýr Parmezán
- 400gramůBrambory
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4lžíceBazalka
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
254 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
18 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
3 g
Cukr
293 mg
Postup přípravy
- 1V míse promícháme 2 lžíce olivového oleje se lžící citrónové šťávy a jedním prolisovaným stroužkem česneku.
- 2Z velké tresky odkrojíme 4 steaky o síle cca 3 cm, vložíme do marinády, necháme marinovat přibližně hodinu. Steaky pak grilujeme 3 minuty z každé strany, přeložíme je na nahřátý talíř a udržujeme teplé.
- 3Parmezán nastrouháme nadrobno, brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme tak, aby jejich středy zůstaly tvrdé. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem, přidáme brambory a dohněda opečeme. Potom přisypeme strouhaný sýr a opékáme, až jsou brambory křupavé.
- 4Nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 4 lžíce bazalkových lístků, vložíme do mixeru, přidáme lžíci oleje, žloutky a lžíci citrónové šťávy. Mixer spustíme a rovnoměrně přiléváme olej. Až omáčka zhoustne, přidáme pepř a sůl. Požadujeme-li omáčku řidší, přidáme při mixování ještě 1 lžíci studené vody.
- 5Na talíř servírujeme porci opečených parmezánových brambor, na ně položíme grilovaný steak a přelijeme bazalkovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.