Grilovaná treska v sýrové omáčce
50 min.
Ingredience
- Grilovaná treska v sýrové omáčce [23561]
- 50kusůCibule
- 1lžičkaOregano sušené
- 3kusyPaprika červená
- 1gramPepř černý mletý
- 1gramSůl
- 300gramůSýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 125mililitrůVíno bílé
- 20mililitrůOlej slunečnicový
- 800gramůTreska aljašská
- Omáčka z rajčat se slaninou
- 50gramůCibule
- 50gramůMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 200gramůAnglická slanina
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1gramPaprika mletá sladká
- 1gramPepř černý mletý
- 50gramůPórek
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 500gramůRajčata
- 1gramSůl
- 1gramTymián sušený
- 50mililitrůVývar zeleninový
- 600gramůProtlak rajčatový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1016 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
34 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
15 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou.
- 2Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem.
- 3Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou.
- 4Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
- 5Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
- 6Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.