Grilované plátky z hovězího roštěnce
30 min.
Ingredience
- 2500gramůHovězí roštěnka vys. peč.
- 100gramůChilli paprička
- 3,5gramyPepř černý mletý
- 16gramůOlej slunečnicový
- 600gramůVepřový bok uzený
- 60gramůCibule
- 70gramůOlej olivový
- 7gramůSůl
- 1500gramůFazolové lusky zelené
- Demi-glace Ambiente [47029]
- 2kusyBobkový list
- 20gramůCeler bulvový
- 60gramůCibule
- 120gramůKarotka
- 16gramůOlej slunečnicový
- 20gramůPetržel kořen
- 120gramůRajčata
- 2kilogramyTelecí kosti
- 0,2litrVíno červené
- 0,8litrVoda pitná
- 2litryVývar telecí
- Domácí hranolky Ambiente [47103]
- 1,4kilogramyBrambory
- 3,5gramyPepř černý mletý
- 7gramůSůl
- 1litrOlej arašídový (podzemnicový)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1854 kcal
Bílkoviny
88 g
Tuky
154 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
9 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Vyzrálý vysoký roštěnec očistíme a nakrájíme z něj 250 g steaky, každý by měl být silný 2 cm, dále nadrobno nasekáme chilli papričky a nadrtíme černý pepř. Steaky obalíme papričkami, posypeme pepřem a ve vyšší nádobě je zalijeme slunečnicovým olejem. Takto je necháme v chladnu marinovat alespoň 24 hodin.
- 2Na tenké proužky nakrájíme uzený bůček a ve vysoké pánvi jej mírně opečeme. Krátce, asi 6 minut, povaříme velmi mladé fazolové lusky, přecedíme je a přidáme k opečenému bůčku, dobře promícháme a ještě na pánvi asi 3 minuty zahříváme. Směs odložíme do tepla.
- 3Cibuli pokrájíme na hrubá kolečka, rozebereme je a na olivovém oleji je v rendlíku dozlatova opečeme. Osolíme mořskou solí, přidáme demi-glace Ambiente a omáčku krátce zredukujeme.
- 4Marinované steaky na rozpáleném grilu pečeme asi 4-5 minut z každé strany, hotové rozdělíme na talíře, podle chuti je přisolíme a přelijeme připravenou omáčkou.
- 5Steaky servírujeme s fazolovými lusky ve slanině a se smaženými hranolky.
- 7Demi-glace Ambiente [47029]:
- 8Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
- 9Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
- 10Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.
- 12Domácí hranolky Ambiente [47103]:
- 13Brambory důkladně očistíme kartáčkem, nakrájíme na půlcentimetrové hranolky a dáme namočit nejméně na 2 hodiny do vody s ledem.
- 14Připravíme dvě nádoby na smažení s arašídovým olejem. V první olej rozehřejeme na 120 °C a necháme chvilku odstát. V druhé nádobě olej rozpálíme na 190 °C.
- 15Hranolky vyndáme z vody a před smažením důkladně vysušíme v utěrce. Aby byly hranolky křupavé a uvnitř měkké, musíme je nejprve blanšírovat v oleji zahřátém na 120 °C a poté dosmažit v oleji o teplotě 190 °C.
- 16Hotové je posypeme čerstvě namletou mořskou solí a mletým černým pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.