Hajerova sekaná
245 min.
Ingredience
- 1kilogramHovězí maso zadní
- 1,5kilogramyVepřový bok
- 22gramůSůl
- 0,5kilogramVepřová kůže
- 2litryVoda pitná
- 8stroužkůČesnek
- 3kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 1,5lžičkyPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžíceMajoránka
- 200gramůMouka polohrubá
- 200gramůStrouhanka
- 5kusůVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1756 kcal
Bílkoviny
100 g
Tuky
135 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Hovězí a vepřové vychlazené maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Každé maso naložíme zvlášť do soli. 1 kg hovězího masa a 1.5 kg vepřového masa promícháme s 22 g soli. Prosolené maso napěchujeme do hrnce a uložíme na 2-3 dny do chladničky. Po uležení by mělo být maso na řezu růžové.
- 2Ten den, kdy budeme sekanou péct očistíme a omyjeme vepřové kůže, dáme je do hrnce s 1.5-2 litry vody a vaříme 1-1.5 hodiny doměkka. Očistíme česnek s cibulí a pokrájíme je nadrobno. Uvařené kůže jemně umeleme na masovém strojku a spolu se zeleninou dáme do větší mísy. Naložené maso omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kusy, nahrubo pomeleme a přidáme do mísy k pomleté kůži. Vše ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Přidáme polohrubou mouku, strouhanku, vejce a směs důkladně promícháme.
- 3Z masové hmoty vytvoříme 2 šišky. Dáme je na sádlem vymazaný pekáč, podlijeme vodou (5 dl) a pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 2 hodiny do zlatohněda. Během pečení sekanou podléváme vlastním výpekem.
- 4Upečenou sekanou nakrájenou na plátky podáváme teplou i studenou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.