Hnízda s jablky z Perneku
90 min.
Ingredience
- 1,5decilitryMléko plnotučné
- 50gramůHera
- Rozpečená jablka
- 750gramůJablka
- 6decilitrůVoda pitná
- 3lžíceCukr krystal
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 2špetkyHřebíček
- 5lžicStrouhanka
- 1kusCukr skořicový
- Těsto
- 6decilitrůVoda pitná
- 400gramůBrambory
- 300gramůMouka pšeničná hrubá
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůZakysaná smetana
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
17 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
9 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Omytá jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku s 0.5 dl vody je za častého promíchání rozpečeme. Dochutíme je cukrem, mletou skořicí a roztlučeným hřebíčkem. Jablka rozpékáme přibližně 15 minut. Potom je necháme vychladnout. Strouhanku nasucho osmažíme v teflonové pánvi dozlatova a promícháme se skořicovým cukrem. Heru roztopíme.
- 2Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 6 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, sůl a velmi hustou zakysanou smetanu. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku silnou 1 cm. Potřeme ji Herou, posypeme strouhankou a rozetřeme rozpečené jablka, kromě 2cm okrajů. Těsto zabalíme do závinu, nakrájíme na díly široké 5-6 cm.
- 3Díly položíme řeznou stranou do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli zbytkem Hery (1-2 lžíce.) Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
- 4Upečené přelijeme mlékem a pečeme odkryté 5-7 minut - necháme je nasáknout.
- 5Jablková hnízda podáváme teplá i studená.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.