Holubí krémový bujon s celerem
105 min.
Ingredience
- 200gramůCeler řapíkatý
- 150gramůBrambory
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín římský
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 1špetkaCitronová kůra
- 1decilitrSmetana jihočeská zakysaná15%
- 1lžícePetržel kudrnka
- Bujon z holoubat [30620]
- 150gramůMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1089 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
12 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Řapíkatý celer a brambory očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky.
- 2V hrnci si zpěníme máslo a celer podusíme, pak zalijeme 1 litrem holubího bujonu, přidáme brambory, sůl, kmín a špetku muškátového oříšku a citronový pepř.
- 3Vaříme přibližně 7 minut, dochutíme špetkou citronové kůry a přimícháme zakysanou smetanu.
- 4Každou porci ozdobíme omytými lístky petrželky kudrnky a podáváme.
- 5Bujon z holoubat [30620]:
- 6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.