Holubí zelná polévka s hroznovým vínem
115 min.
Ingredience
- 100gramůŠunka drůbeží
- 2kusyŠalotka
- 200gramůHroznové víno
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř bílý
- 0,5decilitrVíno portské
- 1lžičkaSůl
- 400gramůZelí kysané
- 0,5lžičkaKopr čerstvý
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule červená
- 1kilogramHolub
- 3kusyJalovec
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžíceSůl mořská
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1181 kcal
Bílkoviny
61 g
Tuky
10 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
5 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Drůbeží šunku pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Kysané zelí necháme odkapat. Omyté hroznové bílé víno rozpůlíme a zbavíme pecek. Snítku kopru omyjeme a odložíme na ozdobu.
- 2V hrnci na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme šunku, chvilku smažíme a přimícháme kysané zelí. Ochutíme pepřem, promícháme a dusíme přibližně 5-7 minut.
- 3Přilijeme 1 litr holubího bujonu a polévku přivedeme k varu. Snížíme teplotu, doložíme hroznové víno, přilijeme 0.5 dl portského bílého vína, promícháme, dochutíme solí a pomalu vaříme 3-4 minuty.
- 4Polévku ozdobíme koprovými lístky a podáváme.
- 5Bujon z holoubat [30620]:
- 6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
- 7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
- 8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
- 9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
- 10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
- 11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.