Houbová polévka po francouzsku
65 min.
Ingredience
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusŠalotka
- 1kusČesnek
- 1litrVývar drůbeží
- 1kusTymián čerstvý
- 1gramSůl
- 1gramPepř černý mletý
- 1kusPažitka
- 2kusyRajčata
- 250mililitrůVíno bílé
- 75gramůSýr Parmezán
- 200gramůChléb pšeničný (bílý)
- 80gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
780 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
29 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Žampiony očistíme a následně bez omývání nakrájíme na tenké plátky. Celer očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku taktéž oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.
- 2V hrnci rozehřejeme máslo, dokud nám nezpění a podusíme celer a šalotku. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do směsi. Do hrnce přilijeme slepičí vývar a uvedeme do varu. Tymián opláchneme, řádně osušíme a polovinu odložíme stranou.
- 3Druhou polovinu společně se solí a pepřem přidáme do polévky a vaříme v hrnci bez pokličky na mírném ohni zhruba 20 minut. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a dalších 10 minut povaříme.
- 4Pažitku řádně opláchneme, osušíme, nasekáme na krátké nudličky. Rajčata zalijeme vařící vodou, až změknou, zbavíme je jader a slupky. Dužinu nakrájíme na drobné kostičky a odložíme bokem.
- 5V toustovači či na pánvi připravíme 4 topinky z bílého chleba. Opečené krajíce umístíme na dna talířů. Polévku ochutíme vínem, necháme ji vzkypět, posléze dochutíme solí, pepřem a zbylým kořením. Potom ji nalijeme do talířů.
- 6Do polévky přidáme nakrájená rajčata, ozdobíme ji odloženým tymiánem, pažitkou a posypeme strouhanným sýrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.