Houbová polévka se šlehačkou
105 min.
Ingredience
- 1kusCibule červená
- 0,5lžíceKerblík
- 1,5lžičkyBazalka
- 200gramůHrášek mražený
- 2lžíceČesnekové máslo
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůHouby čerstvé
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 2kusyČesnek
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3640 kcal
Bílkoviny
100 g
Tuky
37 g
Sacharidy
602 g
Vláknina
236 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky).
- 2Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou.
- 3V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut.
- 4Dochutíme solí a přimícháme kerblík.
- 5Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky.
- 6Bujon z hub [30579]:
- 7Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 9Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 10Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 11Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 12Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.