Houbová sladkokyselá polévka
110 min.
Ingredience
- 200gramůHouby nakládané
- 1kusŠalotka
- 1lžičkaČesnek sušený
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 0,5lžíceBazalka
- 1,5lžičkySůl mořská
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 100gramůŠpagety
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůMrkev kořen
- 2kusyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
571 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
23 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
12 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Směs nakládaných sladkokyselých lesních hub scedíme a necháme odkapat. Oloupanou šalotku pokrájíme na kostičky . V hrnci na rozpáleném másle přimícháme sušený česnek a cibuli. Chvíli dusíme, přidáme houby, promícháme a zalijeme 1 litrem houbového bujonu.
- 2Omyjeme a pokrájíme čerstvou bazalku na proužky.
- 3Když polévka přijde k varu, vhodíme do ní rozlámané špagety, které vaříme podle návodu doměkka.
- 4Přimícháme podle chuti sůl, pepř, mleté chilli, sladkou papriku, bazalku a podáváme.
- 5Bujon z hub [30579]:
- 6Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 8Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 9Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 10Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 11Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.