Houbové drbáky
80 min.
Ingredience
- 7litrůVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 3lžíceSádlo škvařené
- Nádivka
- 70gramůHouby sušené
- 7decilitrůVoda pitná
- 80gramůSlanina vepřová
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaMajoránka
- 3stroužkyČesnek
- Těsto
- 1,5kilogramyBrambory
- 7decilitrůVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hrubá
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 0,5lžíceSůl
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
750 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
22 g
Sacharidy
114 g
Vláknina
13 g
Cukr
179 mg
Postup přípravy
- 1Nádivka: Sušené houby omyjeme a namočíme je do misky s vodou. Po půl hodině vodu z hub slijeme a houby nakrájíme na menší kousky. V pánvi si rozškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu. Kostičky slaniny vyjmeme a odložíme stranou. Na omastku ze slaniny dáme houby a podusíme je. Přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku. Když jsou houby měkké, přidáme prolisovaný česnek, vrátíme k nim slaninu a směs necháme vychladnout.
- 2Těsto: 500 g brambor si den předem omyjeme a uvaříme v 7 dl vody doměkka. Potom je slijeme a necháme vychladnout. Druhý den uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Zbylé syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme z nich vodu, přidáme téměř všechnu prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva a přidáme nastrouhané vařené brambory, sůl, vejce a mléko.
- 3Vzniklé těsto dobře propracujeme, dáme ho na zbytkem mouky pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Z každého vytvarujeme silnou placku, do středu placek rozdělíme houbovou nádivku, jejich okraje spojíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
- 4Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky - "drbáky" do ní opatrně vhazujeme. Promícháme, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme 10 minut. Uvařené vyjmeme, rozdělíme na talíře, polijeme rozpuštěným sádlem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.