Houbové rizoto s bílým vínem
55 min.
Ingredience
- 200gramůLišky čerstvé
- 200gramůHříbky čerstvé
- 3kusyŠalotka
- 3stroužkyČesnek
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 100gramůSýr Niva (Rokfór)
- 350gramůRýže Arborio
- 8,5decilitrůVývar zeleninový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaKmín drcený
- 1,5decilitryVíno bílé
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceHrášek mražený
- 6lžicOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
854 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
24 g
Sacharidy
116 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Očištěné lišky a hříbky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky.
- 2Šalotku s česnekem očistíme a pokrájíme nadrobno. Šalvěj omyjeme a lístky drobně pokrájíme. Nivu nastrouháme.
- 3Rýži Arborio pečlivě promyjeme a necháme v sítu odkapat. Rozpálíme slunečnicový olej (2 lžíce) a šalotku s česnekem zpěníme. Přidáme rýži, kterou celou dobu než se uvaří, budeme míchat.
- 4Rýži promícháme s cibulkou, česnekem, přidáme šalvěj, přilijeme 1/3 zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Pak postupně budeme za stálého míchání přilévat vývar, zmírníme teplotu a pomalu rýži vaříme 16 minut.
- 5V pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, přidáme houby, které nejdříve vydusíme z vody. Jakmile se začnou smažit, osolíme, posypeme pepřem, drceným kmínem, promícháme a smažíme dozlatova asi 5-7 minut. Pak k nim přilijeme bílé suché víno a pomalu vaříme do doby, až se tekutina odpaří na 1/3.
- 6K rýži přimícháme 1 dl smetany, zelený mražený hrášek a dusíme dalších 5 minut.
- 7Do uvařené rýže přimícháme usmažené houby, nastrouhaný sýr a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.