Houskové knedlíky z Turnova
50 min.
Ingredience
- 2kusyŽemle tuková
- 1,5decilitryMléko polotučné
- 1kusCibule
- 1lžícePetržel - nať
- 5lžicMouka pšeničná hrubá
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
- 3litryVoda pitná
- 6lžicStrouhanka
- 4,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
380 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
25 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
928 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.
- 2Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.
- 3Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.
- 4Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.
- 5Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.
- 6Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.