Hovězí oháňka s pomerančem
130 min.

Ingredience
- 1lžičkaSůl
- 1,25kilogramyHovězí oháňka
- 2kusyPomeranče
- 2kusyCibule lahůdková
- 3stroužkyČesnek
- 1lžíceLibeček
- 1lžícePetržel - nať
- 3lžíceOlej olivový
- 1,3decilitryPomerančová šťáva
- 8,5decilitrůHovězí vývar základní
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžíceWorcester (worcesterská omáčka)
- 1lžíceDžem pomerančový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1188 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
22 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Hovězí oháňku dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na špalíky. Pomeranče (pokud možno chemicky neošetřené) omyjeme, osušíme a kůru z jednoho pomeranče nastrouháme (bez pulpy). Pak pomeranče oloupeme, rozdělíme na čisté dílky.
- 2Lahůdkovou cibuli - bílé části očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek drobně nasekáme. Libeček a petrželku omyjeme a snítky svážeme.
- 3V hrnci rozpálíme olej, na něm zprudka restujeme maso s česnekem a s lžící pomerančové kůry dozlatova. Přilijeme pomerančovou čistou šťávu, promícháme a pomalu vaříme 5 minut. Přilijeme část vývaru, maso musí být ponořené. Přidáme libeček s petrželkou, hrnec zakryjeme a vše pomalu vaříme 100 minut. Maso vyjmeme z vývaru a odložíme do větší mísy. Vývar přecedíme do misky a necháme vychladnout. Vytvořenou tukovou vrstvu z vývaru odebereme. Vývar přecedíme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
- 4V 1.5 dl hovězího vývaru rozmícháme lžíci Maizeny, worcesterové omáčky, pomerančový džem a směs vmícháme do omáčky, vrátíme i maso.
- 5Maso s omáčkou dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, poté přidáme dílky z pomerančů, krátce provaříme, podle chuti dosolíme a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.