Hovězí polévka s bylinkami a křenem
155 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1stroužekČesnek
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 3lžíceKřen
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaLibeček
- 50gramůSýr Ementál (Primátor)
- 0,4decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 350gramůZeleninová směs jarní - mražená
- 2plátkyChléb toastový
- 0,5lžíceMajoránka
- 0,5lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
669 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
30 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
12 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé bylinky: majoránku, tymián, petrželovou nať a lístek libečku opláchneme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme a bylinky pokrájíme nadrobno. Křen očistíme, omyjeme, nastrouháme a odložíme do misky.
- 2V hrnci si rozpustíme bylinkové máslo, na kterém pokrájené bylinky krátce podusíme. Pak k nim přidáme směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek), promícháme a podusíme přibližně 5 minut.
- 3Zeleninu zalijeme 1 l scezeného hovězího vývaru bez masa a uvařené zeleniny. Polévku přivedeme k varu a pomalu vaříme cca 6 minut. Pak do polévky přimícháme 3 lžíce křenu, který jsme smíchali s 0,4 dl tuhé šlehačky. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou.
- 4Sýr ementál nastrouháme, 2 kusy tmavého toustového chleba zešikma překrojíme (vzniknou nám 4 trojúhelníky) a posypaný chléb krátce v troubě zapečeme. Hovězí polévku s křenem podáváme se zapečeným toustovým chlebem.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme 1 lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a 1 stroužek česneku. Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
- 8Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 9Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.