Hovězí polévka s máslovými knedlíčky
140 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžícePetržel - nať
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2špetkyPepř bílý
- 4lžíceZakysaná smetana
- 125gramůMouka pšeničná hrubá
- 1lžícePažitka
- 200gramůKvěták
- 0,13litrMléko polotučné
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
27 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme pažitku s petrželkou kudrnkou, drobně pokrájíme. Do menšího hrnce si dáme ohřát 125 ml mléka s 30 g másla. Když je máslo rozpuštěné (mléko nesmí být horké), přimícháme 125 g hrubé mouky a směs necháme vychladnout. Pak přidáme 2 celá vajíčka, 1/2 lžíce pokrájené pažitky a 1/2 lžíce petrželky, špetku bílého pepře. Směs na knedlíčky dobře vymícháme a rukou vytvarujeme knedlíčky.
- 2200 g květáku omyjeme a rozdělíme na růžičky.
- 3V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého hovězího vývaru. Do polévky vložíme máslové knedlíčky, které pomalu vaříme a po 2-3 minutách přidáme květák. Vaříme přibližně dalších 8-10 minut. Polévku dochutíme solí a špetkou pepřem.
- 4Každou porci ozdobíme 1 lžicí zakysané smetany se špetkou pokrájených bylinek.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.