Hovězí řízek "zilzil tibs"
30 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 60gramůMáslo čerstvé
- 30gramůChilli paprička
- 10gramůPepř černý mletý
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 3kusyHřebíček
- 5gramůMuškátový oříšek
- 5gramůSůl
- 30gramůZázvor mletý
- 2stroužkyČesnek
- 600gramůHovězí kýta
- 60mililitrůOlej arašídový (podzemnicový)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
633 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
48 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Řízky osušíme a rovnoměrně tence naklepeme, podélně rozpulíme. Proužky řízků napříč nakrájíme střídavě z pravé a levé strany v odstupu asi 1 cm téměř až do kraje, aby vznikl tvar tahací harmoniky. Tyto "zilzil tibs" potřeme arašídovým olejem, zabalíme do folie a až do pečení necháme marinovat při pokojové teplotě.
- 2Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na jemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme velkou pánev na dušení a proužky řízků smažíme z každé strany 1-2 minuty za velmi vysoké teploty. Snížíme teplotu, pánev odstavíme a proužky řízků necháme asi 1 minutu dojít, pak je zabalíme do alobalu a dáme stranou.
- 3Na pánev dáme nakrájenou cibuli a bez tuku ji na středně velkém plameni za stálého míchání 10-15 minut smažíme dohněda. Pak přidáme přepuštěné máslo. Vmícháme prolisovaný česnek, zázvor, vločky chilli a pepř a přilijeme trochu vývaru. Sedlinu po pečení necháme za stálého míchání vyvařit, pak přilijeme zbývající vývar. Omáčku ochutíme hřebíčkem, muškátem a osolíme, přikryjeme a na slabém plameni necháme asi 30 minut dusit, až zhoustne.
- 4Omáčku ochutíme, zilzil tibs osolíme, včetně vyteklé šťávy dáme do omáčky, obratíme a necháme ohřát. Servírujeme okamžitě s chlebovými plackami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.