Hovězí svíčková s opékanými bramborami a šalotkami na víně
90 min.
Ingredience
- 1kilogramHovězí svíčková
- 10lžicOlej olivový
- 12kusůBrambory
- 16kusůŠalotka
- 10gramůTymián čerstvý
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 8stroužkůČesnek
- 150gramůMáslo čerstvé
- 280mililitrůVíno portské
- 280mililitrůVíno červené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1562 kcal
Bílkoviny
80 g
Tuky
48 g
Sacharidy
159 g
Vláknina
7 g
Cukr
534 mg
Postup přípravy
- 1Hovězí svíčkovou, potřenou lžící olivového oleje, necháme v chladu přikrytou alespoň 2 dny odležet. Velké brambory oloupeme a překrojíme na poloviny, oloupeme středně velké šalotky a otrháme lístky ze čtyř snítek tymiánu.
- 2Hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a ze všech stran ve velké pánvi prudce opečeme na 2 lžících olivového oleje. Přendáme do pekáče, přidáme 3 lžíce olivového oleje, stroužky česneku ve slupce a 3 snítky tymiánu. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme maso 25 minut tak, aby svíčková byla uvnitř ještě polosyrová. Chceme-li pečeni více propečenou, prodloužíme dobu pečení.
- 3Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na něm dozlatova opečeme poloviny brambor. Přidáme máslo, 3 snítky tymiánu a zvolna opékáme 15-20 minut, až jsou brambory uprostřed měkké, pak je posolíme.
- 4Na 2 lžících olivového oleje v rendlíku opečeme šalotky, potom olej slijeme a šalotky přelijeme portským a červeným vínem, přidáme tymiánové lístky a šalotky ve víně vaříme, až se tekutina téměř odpaří a šalotky dostanou rubínovou glazuru.
- 5Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a servírujeme obložené pečenými bramborami, šalotkami a česnekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.