Humří nákyp
85 min.
Ingredience
- 400gramůHumr
- Jíška
- 4gramyMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na vytření a polití
- Ostatní ingredience
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžičkySůl
- 3špetkyPepř bílý
- Rybí várka
- 2litryVoda pitná
- 4decilitryOcet kvasný lihový
- 2lžíceSůl
- 2lžíceCukr krupice
- 20kusůPepř černý celý
- 20kusůNové koření celé
- 3kusyBobkový list
- 2lžíceKopr čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
601 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
45 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
535 mg
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé humry dobře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme rybí várku: do hrnce vlijeme 2 l vody, 4 dl octa, přidáme 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 2 lžíce čerstvého kopru. Vodu přivedme do varu a vaříme asi 8 minut. Kopr vyjmeme, postupně vkládáme do vroucí vody humry. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme 6 - 8 minut. Humry necháme vychladnout, poté z nich obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme do mísy.
- 2V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1,5 dl vychladlého vývaru, 2 dl smetany a vymícháme na hladkou kašičku, kterou při mírné teplotě povaříme 10 minut. Pánev odstavíme z plotny. Jíšku vsypeme k humřímu masu, přidáme žloutky, sůl, pepř a dobře promícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a dobře ho zapracujeme do humří směsi.
- 3Zapékací mísu vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a připravený nákyp vyklopíme do zapékací mísy. Nákyp dáme do předehřáté trouby péct do zlatova. Pečeme při 180°C přibližně 30 - 40 minut.
- 4Nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.