Husa pečená s nádivkou z jablek
210 min.
Ingredience
- 800gramůJablka
- 6centilitrůCalvados
- 50gramůŠalvěj čerstvá
- 50gramůMajoránka
- 5kilogramůHusa domácí
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4853 kcal
Bílkoviny
202 g
Tuky
423 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
14 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a oloupeme jablka. Rozkrájíme je na čtvrtky a odstraníme z nich jádřince. Zakapeme je calvadosem a necháme 10 minut marinovat. Šalvěj a majoránku nasekáme nadrobno a přimícháme je k jablkům.
- 2Opláchneme a osušíme husu. Odstraníme z husy přebytečné sádlo a pokrájíme ho na malé kousky a vyškvaříme.
- 3Husu osolíme a opepříme. Na stehnech propícháme kůži, aby sádlo mohlo vytéct ven.
- 4Jablky vyplníme břicho husy. Otvor zašijeme potravinářskou nití.
- 5Vlijeme do pekáče vodu a postavíme ji na sporák. Přivedeme vodu k varu. Vložíme do pekáče rošt s umístěnou husou. Vaříme v páře 15 minut.
- 6Předehřejeme si troubu na 180°C.
- 7Vyjmeme husu s roštem a slijeme polovinu vývaru. Pak rošt s husou vrátíme zpět do pekáče a pečeme v troubě ještě 150 minut. Během pečení přeléváme husu vývarem.
- 8Pak upečenou husu i s roštem vyndáme a přemístíme do víka pekáče. Nastavíme si troubu na 220°C. Potřeme husu zbytkem calvadosu a vývarem. Kůži dopečeme dokřupava.
- 9Pak z vypečené šťávy slijeme tuk a povaříme ji, dokud nezhoustne.
- 10Rozporcujeme husu, a potom ji servírujeme přelitou šťávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.